sobota 7. marca 2015

COSPLAY- Čo to je a prečo o tom píšem.

Zdravím v toto slnečné ráno :)...Na úvod Vám k tomuto článku niečo málo poviem...1.Ak Vás to nezaujíma tak to nečítajte a počkajte si do ďalšieho príspevku. 2.Ak tu chcete zostať a neviete čo je to cosplay tak Vám zaručujem že sa dozviete niečo z pohľadu Wikipédie a niečo z pohľadu fanúšika a možno aj niečo z pohľadu cosplayera (tento pojem bude na 100% vysvetlený nižšie)....No v tomto článku sa dozviete niečo z histórie cosplay-a, čo to vlastne je, vysvetlím Vám nejaké pojmy(aspoň sa o to pokúsim :D ), ukážem Vám nejaké práce ako zo zahraničia tak zo Slovenska a Česka...Okej, koniec dvoj-metrového úvodu presunieme sa na článok samotný :D..

Čo je to COSPLAY:
Na Wikipédii-COSPLAY (slovo vzniklo skrátením výrazu costume play, t.j. kostýmová hra; japonský ekvivalent je kosupure, ... t.j. kostýmová hra) je anglické slovo, ktoré znamená (pôvodne len vo vzťahu k Japonsku) činnosť alebo zábavu spočívajúcu v obliekaní sa do kostýmu postavy z anime, mangy alebo videohry, a/alebo predstavenie, na ktorom sa zúčastňujú takto oblečení ľudia. ... Cosplayeri napodobňujú postavy nielen kostýmami, účesmi a podobne, ale často aj vystupovaním, štýlom reči či hláškami. Postavy sú inšpirované mangou, anime, tokusacu (japonské hraná televízne vystúpenie so špeciálnymi efektami), komiksami, videohrami a fantasy filmami.
Z pohľadu fanúšika(pýtala som sa http://misaki-chanblog.blogspot.sk/ :D)-Cosplay je keď sa niaky človek prezlečie za postavu z anime, mangy alebo videohry. :) ten človek má k tej postave upravené vlasy, make-up,oblečenie a tiež sa správa ako tá postava (väčšinou) aj keď toto je roleplay. Ľudia si väčšinou cosplay vyrobia sami. Je to dosť náročné na čas. Parochne a šošovky si však kupujú (asi by to nevedeli vyrobiť :D )tiež sa dá cosplayovať ľudí z japonských pesničiek. (<to som na Wikipédii ani nevidela :D)
Z môjho pohľadu-To isté čo povedala Misaki iba ja pridám že cosplay je možné vyrobiť z akého koľvek materiálu a že je to dosť zábavné ale aj drahé ale to už záleží od Vás ako drahý materiál zvolíte...
História COSPLAY-A: Toho som moc nenašla max. to že slovo kosupure sa prvý krát v Japonsku objavilo v roku 1982 a slovo cosplay v angličtine v roku 1993...

Nejaké pojmy spojené s COSPLAY-OM( pokúsim sa to vysvetliť tak aby každý chápal :D) :
Cosplayer-Človek vystupujúci v cosplay-i
Crossplay-Takmer to isté ako cosplay ibaže sa cosplayer prezlečie za postavu opačného pohlavia
-viac ma toho bohužial nenapadne možno že ešte niekedy niečo dopíšem :)

Kde sa s cosplay-om môžete ukázať-Na Slovensku aj v Čechách sa pravidelne usporadúvajú rôzne cony a salóny na ktorých bývajú rôzne súťaže od cosplay-a až po cosplay divadlo(to asi nemusím vysvetlovať ale pokiaľ by to bolo niekomu nejasné nech sa spýta :D :)),taktiež ak nemáte zrovna chuť súťažiť tak sa tam môžete len tak prechádzať a obdivovať ostatné cosplay-e alebo na väčších podujatiach (dnes už skoro na každom) bývajú prednášky o japonskej kultúre ale aj o cosplay, zároveň je tu aj množstvo workshopov...A ak ste spevák tak sú tam aj súťaže v karaoke (ale pokiaľ viem tak sú na výber len japonské a myslím že aj čínske skladby :D)....Nom to je asi tak všetko čo sa mi teraz tak vybaví...

Úžasní Českí a Slovenskí cosplayer-i - (nechcem sem prisávať FB adresy tak pridám len mená a fotku nejakého (podľa mňa) premakaného cosplay-u)

Yoru cos-ART(FB)- Cosplay: Yoshino & Yoshinon z Date a Live




Michaelis Cosplay(FB)-Cosplay: Claus Haine z Scissors Crown
Germia(FB)-Cosplay: Vayne z League of Legends


No...Takže....(Už som malinko unavená :D).... Ešte je tu tá vec že si určite kladiete otázku: Prečo to sem píše??? Odpoveď je jednoduchá: S Misaki-chan(vyššie zmienený blog je jej) sme sa rozhodli začať s cosplay-om a tak by som Vám tu rada prinášala náš progress a tak..Zároveň by som Vám veľmi rada prinášala aj články o rôznych akciách o ktorých som písala vyššie pretože už máme vybraných pár na ktoré by sme sa rady pozreli.....a tak.. :D Ak by Vás napadlo ešte niečo alebo by ste niečomu nerozumeli spýtajte sa v komentároch :)

ZDROJE:-http://sk.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka a Facebook.com + chytrá hlava Misaki-chan :D
Ja sa s Vami pre dnes (asi(možno ešte niečo pridám ak ma niečo napadne :D)) lúčim..

Sayonara Vaša Rito. :)

PS: Ak to budem časovo stíhať tak Vám budem prinášať takzvané "Múdra dňa" budú to nejaké citáty alebo zaujímavé (a hlavne vtipné :D)veci ktoré zo mňa vzišli (citáty budú aj s tým kto ich vyriekol a aj so zdrojom :)) 


3 komentáre:

  1. Krásny článok :) ^^ Aj blog. Nech sa ti teda darí <3

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Arigatooo ^^ Dúfam že sa bude aj Tebe dariť Misaki-chan <3 (tvoja recenzia bola super!! *3*)

      Odstrániť